Over mezelf

Mijn naam is Angela Köhnlein. Ik ben in 2004 afgestudeerd als Gestalttherapeut bij de Nederlandse Academy voor Psychotherapie in Amsterdam. Daarnaast ben ik in 2008 afgestudeerd als Danstherapeut en Psychomotore Therapeut via Codarts in Rotterdam. Mijn opleider in de Gestalttherapie was Daan van Praag en ook van Jos Groels, Frans Meulmeester, Lies Geertsen en Magdaleen de Bruyckere (BE) heb ik veel geleerd. Binnen de Psychomotore Therapie waren Annemieke van Plouvier en Zvika Frank voor mij zeer belangrijk. Uiteindelijk ben ik het fysieke herinneren van de sporen, die zijn nagelaten gedurende ons levensloop, vooral gaan bekijken als mogelijkheid om in contact te blijven met thema’s die ons allemaal aangaan. De confrontatie met deze thema’s geeft onze levens betekenis, maar is niet altijd even leuk of eenvoudig. Vooral niet, als we isolatie ervaren of niet weten waar we op voldoende empathie, compassie en begrip (kennis) kunnen rekenen om werkelijk naar onszelf en onze wensen en mogelijkheden te kijken. De “cliënten”, de mensen, zowel de volwassenen als ook de adolescenten, die bij mijn zijn gekomen over de jaren heen, om naar zichzelf te kijken en mogelijk ook om nieuwe stappen te zetten, waren na afloop van hun therapie wijzer geworden dan ervoor. De stappen die zij wilden zetten, konden zij zetten. Op LinkedIn is meer informatie te vinden over mezelf en mijn werkervaring en opleidingsachtergrond. Hier op Flying Donkey Gestalt.com, wil ik de ruimte juist gebruiken om meer te vertellen over wat u kunt verwachten van onze werkwijze, welke praktische zaken belangrijk zijn en uiteindelijk ook ruimte maken voor reviews en feedback.

Meer persoonlijk:

Ik ben in 1969 geboren in een mooi stadje in de regio Baden-Württemberg in Duitsland. Mijn achternaam is een verkleinvorm van Kohler, wat een beroep is. In mijn geboortestad zelf, was de zoutwinning en het transport van het zout met houten vloten over de rivier de Kocher, wat de stad rijk maakte en minder afhankelijk van andere goederen. 

Ik woon sinds 1995 in Nederland. Tijdens de eerste 10 jaar woonde ik in Amsterdam, waar ik als choreografe, docente, Shiatsu-therapeute en danseres (moderne dans en butho) heb gewerkt. Voornamelijk via de SNDO, de op de Amerikaanse dansstromingen georiënteerde opleidingstaak binnen de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. 

Sinds nu bijna 20 jaar woon ik in Rotterdam, waar ik me zeer thuis voel. Mijn beide kinderen zijn ook in Rotterdam geboren en opgegroeid. Voordat ik me verdiepte in de psychotherapie en het lichaamsgericht en ervaringsgericht werken met herinneringen en emoties, heb ik ook een een-op-een opleiding gevolgd in het gebruik van sjamanistische technieken, om het verschil te begrijpen tussen iets waar we beter van af zouden moeten willen en iets waar we meer van kunnen gebruiken om gezond en gelukkig en met hart en ziel op deze aarde te leven. Nog daarvoor ben ik zeer veel gereisd en heb ik kennis gemaakt met traditionele manieren van leven in onder andere de Verenigde Staten, Japan, Australië, Frankrijk, Italië en Spanje. Dit was allemaal nog vóór dat de meesten van ons begrepen, wat de voortschrijdende globalisatie als consequenties zo allemaal met zich mee zal brengen. 

In deze huidige tijd is voor mijzelf meditatie en stilte en ook het natuurlijke proces van leven in aandacht een niet-weg-te-denken aspect binnen mijn privé leven geworden. Ik heb 20 x 5 dagen stilte retraites gevolgd. Toch is juist het werken met wat ik heb ervaren en wat ik aan kennis heb mogen opdoen datgene, wat het mogelijk maakt om niet boven het dagelijkse uit te stijgen en niet te vluchten in een romantisch wereldbeeld. De “ontmoeting” is binnen de Gestalttherapie een kernbegrip. Net zoals het begrip “het veld”. Systemisch leren denken, kan ook belangrijk zijn. Er zijn verschillende opvattingen en gedachtes over het leven en de dood en het omgaan met pijn (zowel mentaal als ook fysiek) beschikbaar in verschillende religies en culturen. Deze opvattingen lijken vaak aan de grondslag te liggen van onze manieren om binnen verschillende levensfases vast te lopen. Ook juist hoogstpersoonlijk en hoogst individueel. 

Op de volgende pagina’s zal ik enkele begrippen uit de Gestalttherapie wat verder toelichten om hopelijk wat nieuwsgierigheid te ondersteunen. Nieuwsgierigheid, verantwoordelijkheid, geduld, ontzag, verwondering en dankbaarheid zijn waarden, die veel voor mij hebben kunnen betekenen. 

Informatie omtrent ervaring en opleidingen vindt u op mijn LinkedIn profiel.